Enlightenment Intensive Nederland

Drie-daagse retraite: 6 t/m 9 april 2023 (Paasweekend)

Wat is een Enlightenment Intensive (EI)? Het is een uiterst effectieve methode voor bewustwording die in de jaren ’60 ontwikkeld door Charles Berner. In een EI wordt de oosterse meditatievraag in zelfonderzoek “Wie ben ik?” gecombineerd met westerse communicatietechnieken. Gedurende de hele intensive richt je je als deelnemer op een vraag “Wie ben ik?” met het doel een directe, bewuste ervaring te hebben. In Zen terminologie wordt zo’n doorbraak een verlichting (enlightenment) genoemd.

Enlightenment Intensive Nederland
De Enlightenment Intensive methode: contemplatie en communicatie

Een EI is enigszins vergelijkbaar met een Zen retraite. De intensive is zeer gestructureerd en vraagt van iedere deelnemer de nodige discipline. Je krijgt geen informatie aangereikt, niets om te onthouden, geen formule, en ook niets om te begrijpen. Als deelnemer zal je ongetwijfeld nieuwe inzichten en doorbraken krijgen. Deze komen echter enkel voort uit je eigen werk in contemplatie. De feitelijke techniek is uiterst eenvoudig en helder.

De belangrijkste oefening tijdens deze driedaagse is de Contemplatie en Communicatie Oefening (CCO). Iedere CCO bestaat uit een periode van 40 minuten. Je zit in tweetallen tegenover elkaar. De een neemt de rol op zich van luisterende partner en de ander die van contemplerende en communicerende partner. Iedere vijf minuten wordt van rol gewisseld. Dan wordt de luisterende partner de contemplerende en communcerende partner. Terwijl de contemplerende en communicerende partner de luisterende rol op zich neemt. Gedurende 40 minuten gaat dit over en weer.

Wie ben ik?

De belangrijkste opgave tijdens een intensive is om steeds weer opnieuw te proberen direct te ervaren wie je bent. Andere vragen zijn: Wat is een ander? Wat is leven? Wat ben ik? Als gevolg van zo’n contemplatie, waarin jij je in het moment opent om jezelf direct te ervaren, zal iets bij je opkomen. Een gedachte, een gevoel, een idee, een sensatie, een herinnering of een andere ervaring zal de ruimte van de openheid opvullen. Of je ervaart op directe wijze wie je bent.

Wat bij jou opkomt – het maakt niet uit wat – wordt gecommuniceerd naar je partner. Je brengt het zo eerlijk en exact mogelijk – zoals het is – over aan de andere persoon. De luisterende partner ontvangt je communicatie zonder commentaar of oordeel. Zonder ook maar enige feedback, subtiel noch overdreven. Dit geeft je de vrijheid en ruimte om wat in je opkomt te communiceren, zonder je te bekommeren over de correctheid, hoe goed of slecht het overkomt, of het al dan niet wordt beoordeeld. Wanneer de communicatie heeft plaatsgevonden, tracht je opnieuw te ervaren wie je bent – je contempleert en communiceert wat als gevolg bij je opkomt en je herhaalt dit proces tot je vijf minuten om zijn. Op dat moment klinkt een bel en krijg je de instructie om van rol te wisselen. Dan wordt jij gedurende vijf minuten een niet-oordelende, open, en stille, luisterende partner.

De opzet van een Enlightenment Intensive

De drie dagen van de EI beginnen om 6 uur in de ochtend en gedurende de dag doe je ongeveer 14 CCO’s. Daarnaast zijn er wandel en een solo contemplaties (van 30 a 40 minuten), lezingen en enkele ademhalings- en bewegingsoefeningen. De maaltijden zijn licht, relatief frequent en vegetarisch. Je wordt volledig verzorgd. Zodat jij je volledig kunt focussen op je vraag. Alle activiteiten worden een vorm van contemplatie. De maaltijden zijn bijvoorbeeld ‘eet-contemplatie’ en bedtijd is ‘slaap-contemplatie’. Als deelnemer wordt je geïnstrueerd om iedere minuut van de dag ‘de vraag bij je te houden’. Slaap-contemplatie begint kort voor middernacht.

Het is een intense omgeving, waarin je geen bekommernissen hebt behalve jezelf direct te ervaren. Je gaat daarbij door een enorme hoeveelheid ‘dingen’. Van ideeën en overtuigingen tot emoties en waanbeelden. Bovendien werpen zich vaak mentale, emotionele of fysieke barrières op. Dit alles mag je zien als onderdeel van het proces. Je blijft met je aandacht bij het direct ervaren van wie je bent, ongeacht wat in je opkomt of in de weg staat. Het doel van deze intensive is het hebben van een verlichting, wat wil zeggen, een directe en authentieke ervaring van Zijn.

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit een ervaren facilitator en monitor. Ze hebben samen al tientallen intensives begeleid in zowel Nederland als Frankrijk.

De intensive wordt geleid en gefacilteerd door Kevin Magee, die in 1997 met contemplatie intensives startte. Hij heeft sindsdien aan vele intensives met verschillende facilitators deelgenomen. Ook was hij als senior monitor bij intensives in de USA. Hij heeft diverse intensieve, zeven maanden durende, contemplatie en bewustzijnsprogramma’s bij Peter Ralston in Texas afgerond.

De monitor is Rob van Ham. Hij heeft al vele enlightenment intensives als assistent begeleid en deelgenomen aan intensives met Peter Ralston en Kevin Magee.

Locatie

Tijdens de intensive verblijven we in groepsaccommodatie de Elegast, dat onderdeel is van woon- en werkgemeenschap De Refter in Ubbergen bij Nijmegen.

 Je verblijft in een slaapzaal met 18 chambrettes, die ieder een eigen bed, kast en wastafel hebben. Je moet je eigen slaapzak of lakenset meenemen. De maaltijden tijdens de intensive worden verzorgd door Karin en Paul van groepsaccommodatie de Elegast.

Data

Donderdagavond 6 t/m zondag 9 april 2023.

  • Aankomst / inchecken: Donderdag om 19:00 uur.
  • Vertrek / uitchecken: Zondag om 18.30 uur.


Kosten en betaling

De kosten voor de gehele intensive (inclusief maaltijden en verblijf) bedragen:

  • bij inschrijving voor 1 maart 2023: € 375,- (Early Bird korting)
  • en bij inschrijving vanaf 1 maart 2023: € 425,-

We vragen bij inschrijving een directe aanbetaling van € 100,- Het resterende bedrag moet vervolgens minimaal 1 maand voor aanvang van de intensive zijn overgemaakt. Prijzen zijn inclusief 9% BTW.

Graag de verschuldigde bedragen overmaken naar IBAN NL85 TRIO 0198369425 (BIC code: TRIONL2U), t.n.v. Effortless Power Training & Coaching, o.v.v. Cheng Hsin CI. Aanvullende informatie ontvang je na inschrijving en voorafgaand aan de intensive.

Heb je interesse om deel te nemen aan een Enlightenment Intensive?

Neem voor vragen of inschrijving contact op met Rob van Ham.

enlightenment intensive

“Mijn aanpak is intuïtief, luisterend, invoelend, vragend en confronterend. Mijn kracht ligt in het lezen van ieders lichaamstaal, het vinden van passende fysieke en mentale oefenvormen en het bieden van veiligheid en vertrouwen om met concrete veranderingen in gedrag en mindset te experimenteren.”

“Rob weet een omgeving te creëren waarin je je veilig voelt je eigen grenzen te ontdekken. Het is duidelijk dat hij goed weet waar hij mee bezig. Hij heeft veel kennis, maar weet die gedoseerd aan te bieden.” Karien Geurts, Landal GreenPark

Werkwijze

Effortless Power staat voor een unieke werkwijze in coaching en training met fysiek-mentale oefenvormen. Leren door te doen en ervaren.

Rob van Ham is tevens hoofddocent van Cheng Hsin Nijmegen, trainingscentrum voor bewustwording en persoonlijke groei. Cheng Hsin biedt een unieke ervaringsgerichte benadering waarin zen, mindfulness, lichaamswerk, bewegingsleer, krijgskunst en vechtsport samenkomen. Op diverse trainingslocaties in het Rijk van Nijmegen bieden we lessen, cursussen, workshops en retraites in: